Utbildning och programlicens
VAL-BO utbildning har nu en unik möjlighet att erbjuda licens för att bedriva programmet Tidiga sexuella övergrepp, och utbildning för att bli behörig att bedriva programmet. Programmet Tidiga sexuella övergrepp är framtaget av Birgitta Imanius. Birgitta Imanius är leg. sjuksköterska och beteendevetare och har en lång erfarenhet av att arbeta med informationsspridning kring, och behandling av tidiga sexuella övergrepp. Hon har även varit en mycket aktiv utbildare inom detta område och har som ett led i detta utarbetat det manualbaserade programmet kring tidiga sexuella övergrepp.
Beroende och övergrepp
Socialstyrelsen förordar i sina nationella riktlinjer kring samsjuklighet att man inom beroendevården även integrerar specifika problemområden och erfarenhet visar att det finns ett behov av punktinsatser inom området tidiga sexuella övergrepp. Studier visar att barn som blivit utsatt för tidiga sexuella övergrepp har en högre benägenhet att hamna i psykisk ohälsa och försöker finna olika sätt att fly från sitt förflutna. Där finns en ökad risk att man finner sin tillflykt i droganvändning och på så vis utvecklar ett beroende. Beroende och övergrepp är sålunda tätt sammankopplade. En studie som publicerades i Socialmedicinsk tidskrift 2/2006 visade att 43 % av kvinnorna och 17 % av männen som kom i kontakt med sjukvården i samband med suicidförsök, uppgav att de någon gång i livet blivit utsatt för sexuella övergrepp.
Förbisett i behandlingssammanhang
Tidiga sexuella övergrepp är ett barndomstrauma som ofta blivit förbisett, både i behandlingssammanhang och i samhällsdebatten. De utsatta barnen blir på så sätt dubbelt svikna, först i och med det faktiska övergreppet och sedan genom att bli bortglömda och i vissa fall även nedtystade. Debatten kring tidiga sexuella övergrepp behöver lyftas fram på en samhällelig nivå och få en starkare position på den politiska agendan. För att detta ska kunna ske behöver vi för det första våga prata om sexuella övergrepp. Det är också mycket viktigt med kunskapsspridning och att kunskapsnivån kring tidiga sexuella övergrepp höjs, både i behandlings sammanhang, men även hos beslutsfattare och allmänheten. Att detta sker är av signifikant vikt för att vi ska kunna hjälpa de som har blivit utsatta för tidiga sexuella övergrepp att bearbeta dessa trauman och förebygga psykisk ohälsa och beroende.
Programlicens för att bedriva programmet
För att höja kompetensen i behandlings sammanhang krävs en ökad kunskap kring tidiga sexuella övergrepp hos de som arbetar med behandling. VAL-BO utbildning har integrerat utbildning kring tidiga sexuella övergrepp i utbildningarna till diplomerad behandlingsassistent och alkohol- och drogterapeut. Det som är nytt i dagsläget är att vi nu även har möjlighet att erbjuda en programlicens för att bedriva programmet Tidiga sexuella övergrepp, samt att vi anordnar fristående kurser i detta ämne, där man som behandlare kan erhålla behörighet att driva programmet. För att få möjlighet att erhålla licens för att driva programmet Tidiga sexuella övergrepp, krävs att man antingen deltar i en fristående kurs på tre dagar eller avslutar utbildningen till alkohol- och drogterapeut i VAL-BO utbildnings regi, då båda dessa alternativ ger behörighet att bedriva programmet.
De fristående kurserna kommer att anordnas löpande och kan också vid intresse anordnas för hel grupp.
Mer om utbildningen här – Tidiga sexuella övergrepp